Visie op relaties
Een gezonde relatie wordt gekenmerkt door respect, goede communicatie, vertrouwen, openheid, emotionele verbondenheid, oprechte belangstelling voor de ander, empathie, meegaandheid en persoonlijke groei. Een gezonde relatie is gelijkwaardig en gericht op investeren in elkaar en gaat over geven en nemen. Voor narcisten hebben vriendschaps- en liefdesrelaties maar één doel: nemen. En door dat nemen te voorzien in hun eigen behoeften. Daarmee is er geen sprake van gelijkwaardigheid.
Gebruiksartikel

Voor narcisten zijn relaties nagenoeg een zakelijke aangelegenheid. Feitelijk gaat het hen om de vraag: wat heb jij MIJ te bieden?
Narcisten kunnen heel zelfverzekerd overkomen, maar meestal schuilt hier een gebrek aan eigenwaarde onder. Daarom hebben ze de ander voortdurend nodig om te domineren en zo hun ego op peil te houden. Vaak gaan ze dan ook relaties aan met mensen die van zichzelf heel empathisch zijn, omdat zij veel ruimte geven aan de ander.
De ander wordt niet gezien als mens met eigen behoeftes, maar als verlengstuk van henzelf. Vaak gaat dit ook gepaard met het niet respecteren van andermans grenzen en manipulatie. Ook laten ze geregeld gedrag zien passend bij de dynamiek van aantrekken en afstoten. Ze doen alsof je een soort aan- en uitknop hebt: als ze je nodig hebben, zijn ze charmant en attent en voeden ze je zelfvertrouwen, maar hebben ze geen behoefte aan je of dan word je genegeerd. Dit maakt in een relatie zitten met een narcist verwarrend en emotioneel uitputtend.
Jouw rol en functie

Van een gelijkwaardige relatie is dus echt geen sprake. Jij ben de invulling, niet de aanvulling. Maar welke rol vervul je nou precies? Hoe kan dat er in de praktijk uitzien? Hieronder staan een aantal voorbeelden van de rol(len) die jij voor de narcist vervult.
- De opvoeder en bediende in huis
Jij bent de zorgzame partner en je voedt de kinderen nagenoeg alleen op. Je bent de gastvrouw/man, de kok en de schoonmaker en je bent daarin perfect afgesteld op de behoeften of de planning van de ander. Je hebt het gevoel dat je op je tenen moet lopen om het niet 'fout' te doen en de ander niet boos te maken. En zelfs als jijzelf ziek wordt, ben jij je eigen verzorger.
- De praatpaal
Als je samen bent is de ander veelal aan het woord en vertelt over wat hij/zij heeft meegemaakt. Je hebt het gevoel dat alleen zijn/haar leven er voor hem/haar toe doet. Wat jij hebt meegemaakt is niet echt relevant. Jouw problemen zijn geen échte problemen. De ander neemt de ruimte in en jij voelt je een praatpaal of maatschappelijk werker.
- De altijd beschikbare vriend(in)
Jij bent altijd beschikbaar en moet alles uit je handen laten vallen, je verzet afspraken en springt in de houding om de ander van dienst te zijn als hij/zij zich meldt. Dat wordt ook van je verwacht, want dat heb je toch voor je vrienden over?
Ze vinden jouw tijd niet zo waardevol als die van hen. Ze lijken nooit echt dankbaar voor wat je voor hen hebt gedaan, want ze vinden dat ze er recht op hebben.
- De trouwe collega
Op je werk ben je de trouwe, ondergeschikte collega, die je voor bepaalde (rot) klussen kunt gebruiken. Ook al ben je al heel druk, jij kan er toch nog wel wat bij doen toch? We doen het nou eenmaal 'samen', daar ben je toch ook collega's voor? Jouw narcistische collega weet jou zo te manipuleren en voor zijn karretje te spannen. Desnoods door middel van intimidatie, pestgedrag of buitensluiting.
Houdbaarheidsdatum

Narcistische relaties hebben vaak een houdbaarheidsdatum. Dit kan zijn omdat de nieuwigheid eraf is en je niet meer interessant bent. Narcisten zijn van nature onrustig en snel verveeld en ze willen vooral niets missen. Dat maakt dat het gras aan de overkant altijd groener is, zelfs al tijdens de relatie.
Maar dit ontstaat ook wanneer jij erachter komt (misschien doordat je omgeving hun zorgen uitspreekt of via de informatie op deze site) dat je in een narcistische relatie zit, dat dit geen prettige relatie (meer) voor je is. Wanneer jij steeds meer vraagtekens zet bij of 'weerstand' biedt tegen het narcistische gedrag, ben je niet langer ''bruikbaar'' omdat jij hen niet langer in hun behoefte naar macht en bewondering voorziet.
Verwacht dus geen liefde: een relatie is over voor de narcist als er niets meer te halen valt...