De cyclus

Hoe verloopt een narcistische relatie? Het is een cyclus met steevast 3 fases: van "te mooi om waar te zijn" ofwel De verovering via "je kan me niet meer bekoren" ofwel Devaluatie naar "ik ben klaar met je" ofwel Afdanking. En vaak komen ze na de laatste fase "opnieuw langs" en begint de cyclus opnieuw. 

De verovering

sprookje

 

De charmeur en de verleidster doen hun intrede. Ze zijn heel goed in wat ze doen. Ze zullen zeggen dat ze nog nooit zo'n fantastisch iemand hebben ontmoet als jij! Je wordt aan alle kanten verwend en op een heus voetstuk gezet! Je wordt bedolven onder aandacht en complimenten, cadeaus, etentjes, vakanties: lovebombing. Het kan niet op.
Daarnaast zullen ze je er ook zo snel mogelijk van willen overtuigen dat zíj geweldig zijn en dat je niet zonder hen kunt. Ze halen alles uit de kast om dat te "bewijzen": ze doen overdreven leuk met je kinderen, ze koken de lekkerste en uitgebreidste gerechten en sloven zich voor je uit in bed. 

 

Ze laten jou geloven dat de overeenkomsten tussen jullie eindeloos zijn. Ze "spiegelen" en doen alsof ze dezelfde interesses en smaak hebben als jij en ze beweren dat ze dezelfde dingen hebben meegemaakt als jij (zowel de fijne dingen als de ellende). Ze begrijpen je dus als geen ander. De woorden "ik hou van je" worden al heel snel uitgesproken. Ze willen de rest van hun leven met jou delen. Ze willen het liefst zo snel mogelijk samenwonen, trouwen, een huis kopen en kinderen krijgen, jij bent immers de ware en de klik tussen jullie is zó uniek?! En jij weet niet wat je overkomt: je prins op het witte paard is verschenen...

 

Nep empathie

Ze kunnen zó goed luisteren, zijn zó empathisch: ze kunnen zich helemaal voorstellen hoe jij je voelt of hebt gevoeld. Maar het is geen oprechte empathie: ze willen alles over je weten, wat jou beweegt, wat je onzekerheden zijn, welke nare ervaringen je hebt gehad en wat je geheimen zijn, kortom alles wat belangrijk is voor jou. Desnoods vertellen ze ook hun (verzonnen) moeilijke levensverhaal als uitnodiging om je helemaal open te stellen. Dit alles heeft maar één doel: jouw zwakke plekken vast te stellen, zodat ze je daar later mee kunnen manipuleren.

 

Het spel dat ze spelen

Ze weten hoe het werkt: hoe eerder jij hen leuk vindt, hoe eerder jij hen vertrouwt. En verliefd zijn is het toppunt van iemand leuk vinden. Je hoort dingen als: de chemie is fantastisch, dit is bijna te mooi om waar te zijn, ik heb mijn soulmate gevonden. Nog nooit ben je zo gelukkig geweest. Je weet zeker dat je dit nooit meer zult ervaren. Je bent verliefd tot over je oren, je wilt zó graag geloven dat dit de liefde is waar je je hele leven al op hebt gewacht...

 

Verliefd zijn maakt dat je niet objectief en nuchter naar de situatie kunt kijken. Je wilt dat dit gevoel eeuwig duurt en ziet alles door de roze bril. Je bent niet meer waakzaam en voorzichtig en je bent blind voor de waarschuwingssignalen (of je wuift ze weg). Dit is vooral het geval als je hongert naar erkenning en liefde: je bent nu op je kwetsbaarst

Hoe eerder je toehapt, hoe eerder ze hun macht over jou kunnen laten gelden en je kunnen gaan gebruiken. 

Devaluatie

niets meer waard

 

Na de veroveringsfase volgt steevast de devaluatiefase. Devaluatie betekent "waardedaling" met andere woorden: je verliest langzaam maar zeker je waarde in de ogen van de narcist. De nieuwigheid en de spanning zijn eraf en dat maakt dat je van waardevol langzaam afzakt naar waardeloos. De lol is eraf, de weilanden met al dat groenere gras blijven lokken. Daarmee is sfeer voorgoed veranderd... Je krijgt te maken met wat op de pagina Narcistisch gedrag beschreven is.

 

De liefde is behoorlijk bekoeld en hun belangstelling voor jou is minimaal. Je wordt genegeerd, zij hebben een eigen/ander leven, dat niets met jou te maken heeft. De geweldige sex, vriendelijkheid, interesse laat staan liefde, lijken iets uit een ander bestaan. Ze laten steeds vaker zien wie ze werkelijk zijn: het "mooie" masker gaat steeds vaker af. De dans tussen aantrekken en afstoten is extreem verwarrend. Af en toe hebben ze naast het afstandelijke gedrag tóch momenten dat ze - uit het niets - opeens een bos bloemen voor je meebrengen of ze zijn heel gezellig, je krijgt zowaar nog een compliment. Voor jou is dat hoopgevend, je denkt: "Zie je wel, hij houdt wèl van me!" met als gevolg dat je nog harder gaat lopen en nog meer je best gaat doen, in de hoop dat die mooie fase weer terugkomt.

 

Het voor jezelf èn anderen goedpraten van het nare gedrag van de ander komt heel vaak voor. Je denkt bijvoorbeeld: "Hij heeft ook een zware baan/veel last van migraine ". Of - en dat is nog erger - je geeft jezelf de schuld. Gedachten als: "Ik ben de laatste tijd ook wel erg kritisch/zeurderig" en "Ik ben ook te dik/niet slim genoeg" zijn heel gebruikelijk.

 

Uiteindelijk word je steeds meer genegeerd, ze hebben er geen boodschap aan wanneer jij je grenzen aangeeft, je krijgt geen antwoord op je vragen. Je krijgt wel kritiek te horen of ze maken nare grapjes over je kleding, je uiterlijk. Ze staan je amper te woord of praten wel met je, maar je voelt dat ze met hun hoofd ergens anders zijn.

 

 Je moet het doen met het meest minimale wat je krijgt ofwel: je wordt emotioneel uitgehongerd (breadcrumbing). En het erge is: je gaat er vaak in mee! Het is beter dan helemaal niets!? Maar dit verschijnsel is funest, want een relatie met een narcist heeft simpelweg een houdbaarheidsdatum. Je extra inspanningen zullen je dan ook niets opleveren. De mooie fase komt komt misschien soms even terug, maar zal nooit blijvend zijn.

Afgedankt 

weg ermee!

 

En dan breekt het moment aan dat er voor de narcist niets meer te halen valt. Je hebt hen in hun ogen niets meer te bieden. Ze willen bij wijze van spreken die nieuwe tv. Je bent als het ware "opgebruikt" en dus word je bij het grofvuil gezet. Vanuit het niets delen ze je mee: "Ik stop ermee." of "Ik heb een ander." Zonder gevoel. Vaak is er al langere tijd een vervanger op de achtergrond aanwezig. Je had misschien wel zelfs al wel een vermoeden... 

 

De terugkeer van de narcist

kom terug!

 

Ja, leest het goed: vaak komen ze, soms meer dan ééns, terug om je weer een relatie in te lokken (hooveren). Ze proberen uit te vinden of ze je nog een keer aan de haak kunnen slaan.  Het kan zijn dat ze even "zonder" zitten en/of dat ze bepaalde eigenschappen van jou nog even nodig hebben.

 

Op allerlei manieren bieden ze zichzelf weer aan. Door te zeggen dat ze zien dat ze een fout hebben gemaakt, dat ze zo'n spijt hebben van wat ze je hebben aangedaan of dat ze je heel erg missen. Soms delen ze slecht nieuws over iemand die jullie beiden in het verleden kenden of je ontvangt zomaar een cadeautje, enz. Of ze zeggen dat ze tot inzicht zijn gekomen en dat ze je nooit hadden moeten laten gaan. Als kers op de misleidende taart zeggen ze ook nog eens dat ze zijn veranderd.

 

Ze beloven je opnieuw gouden bergen, dat waar je ooit om vroeg, gaat nu echt gebeuren. Maar pas op: een vos verliest misschien zijn haren, maar nooit zijn streken. De (ongelofelijke) waarheid is dat ze op niets anders uit zijn dan je opnieuw te gebruiken en opnieuw te laten vallen als een baksteen. Dit laatste is vooral het geval als jij degene was die de relatie heeft beëindigd: je hebt hun ego gekwetst en ze willen wraak... En wanneer je niet toegeeft, kan het zelfs zijn dat ze je gaan stalken